Radionica samoniklog i lekovitog bilja u Baštalištu

Pozivamo vas u šetnju kroz našu baštu i upoznavanje sa samoniklim jestivim biljčicama u subotu 14.aprila od 10h. 

Samoniklo jestivo bilje je ono koje raste bez pomoći čoveka i pored lova je najstariji čoveku raspoloživ izvor hrane. Ove biljke imaju veliku prednost budući da se ne tretiraju pesticidima i drugim hemijskim sredstvima, rastu svuda, imaju izuzetnu hranljivu vrednost kao i lekovita svojstva, a ono što je danas teško shvatljivo, besplatne su i verovatno rastu u vašem najbližem okruženju, a da vi to ne znate. Međutim, pre nego što se odlučite za branje, trebalo bi da se upoznate sa tim koje su biljke toksične, a koje se mogu jesti. Kad se upoznate, viđaćete ih svuda, na izletu, u šetnji, na odmoru, pa i u gradu, a dovoljno je samo da ih prepoznate, sagnete se i uberete ih.

U celu priču će vas uvesti Mirjana Petrović, po obrazovanju metereolog, majka troje dece, nekadašnji padobranac, ronilac, planinarka, novinarka, danas prevodilac, predavač sanskrta, građanka sela Dojkinci na Staroj planini, gde ujedno organizuje i kurseve upoznavanja, branja i korišćenja samoniklog jestivog bilja.

Mira će vas u tročasovnom druženju na radionici naučiti  kako da prepoznate jestive biljčice, zeleno divlje povrće (poznatije kao korov), divlje voće, korenove pojedinih biljaka, začinsko i lekovito bilje. Takođe će vas uvesti u kalendar branja (kada se koje biljke beru i koji delovi, koren/list/cvet ili plod), povesti u šetnju kroz Baštalište i okolinu, gde ćete na licu mesta ubrati biljčice od koje ćete na kraju praviti vitaminsku salatu i uživati u hranljivom obroku.

Mira će vam predstaviti i svoju knjigu “Sunčeva trpeza” koja sadrži opis i uputstva za prepoznavanje i korišćenje 68 najčešćih i najbrojnijih jestivih i lekovitih biljnih vrsta, kalendar branja, mnoštvo fotografija i oko 400 recepata za pripremu jela, začina, poslastica, sirupa, čajeva i obloga zasnovanih na tradicionalnom znanju i savremenim iskustvima.

Radionica se održava u subotu, 14.aprila od 10-13h u Baštalištu (Slanci).

Nakon radionice sledi Prolećni dan otvorenih vrata gde će svi zainteresovani moći da se upoznaju sa radom Baštalište Hub-a. 

Cena radionice je 1.000 dinara. Na licu mesta 1200 dinara. Broj mesta je ograničen.

Svoje mesto na radionici rezervišete uplatom iznosa u celini na račun Ama Centra u Komercijalnoj banci broj 205-200943-17 sa naznakom “Za radionicu Samoniklo bilje” ili PostNetom na broj telefona 0643013830 na ime Marina Ristić. Molimo vas da imate na umu da je uplata nepovratna u slučaju odustajanja.
Po uplati, popunite prijavu na sledećem linku i to najkasnije do petka, 13.marta u 20h.