Prvi paradajz u centru Beograda

IMG_20140408_190007[2]Tokom protekla tri dana, 20ak budućih arhitekata iz Beograda, Novog Sada i Skoplja bavilo se urbanim planiranjem Beograda.

“Naš fokus je hrana, kako i gde gaji, prodaje, kuva, deli, jede. Hrana kao ključ življenja, projektovanja i razumevanja gradova.”, rekao je Nicolas Ziesel voditelj Le festin de Belgrade radionice.

Na njihov poziv, održana je prezentacija Baštališta i razgovor sa učesnicima radionice o iskustvima prve baštenske zajednice u Beogradu, izazovima sa kojima se srećemo.

Kako Nicolas živi i radi u Parizu, bio je iznenađen da u Beogradu postoji samo jedna baštenska zajednica po ugledu na zapadnoevropski model.

“Bio sam zatečen situacijom. Zbog toga je ono što Baštalište radi veoma važno za srpsku prestonicu. Drago mi je da ste preneli svoja iskustva budućim arhitektama, jer oni su ti koji će sutra predlagati uređenje gradova.”

Radionica je organizovana pod BELGRADE.SCAPES:LAB (BGSL) kao dela SCAPES:LAB inicijative za šire sagledavanje i istraživanje izvora edukacije, kao i jačanje kapaciteta za istraživanje u poljima arhitekture i urbanog planiranja na Balkanu.

Priliko zatvaranja radionice, učesnici su simbolično zasadili paradajz, kupus, papriku i začinsko bilje kod fontane na Trgu republike. Pa čestitamo nam prvi posađen paradajz na Trgu republike u Beogradu!