Prva brazda

Posle prve lopate, pade i prva brazda: Danas smo uzorali našu novu parcelu!

Baštalište

Prva brazda u Baštalištu

Još jedan Milan, ovog puta traktorista izašao nam je u susret. Za oranje parcele koja 20 godina nije obrađivana, bio je potreban specijalan plug sa jednim raonikom. Sa njim se ore sporije što je u ovom slučaju bilo neophodno zbog korenja i žila u zemlji. Milan je inače iz one generacije Slančana kada su školarci posećivali ovu parcelu zbog čega se rado odazvao da nam pomogne.

Baštalište

Plug samo za Baštalište

Sve to pod budnim okom prvog komšije. Dok je Milan orao, komšija nam je pričao o neupamćenoj dobroti i velikodušnosti pokojnog čiče čija je parcela nekad bila. Takođe, dao je po neku korisnu informaciju o selu, oranju i slično. “Lepo ćemo se družiti, jer komšije moraju da se ispomažu”, kaže.

Prvi komšija Baštališta

Prvi komšija Baštališta

Uzorali smo iz dva pokušaja: Baš na pola posla, imali smo peh da se zaglavi menjač traktora. Kaže Milan, prvi put u životu. Pokušavao je neko vreme da reši problem, a na kraju je morao da demontira motor traktora. Ništa strašno – samo posao od nekoliko sati.

Na pola oranja

Na pola oranja

U pomoć je pritekao radoznali meštanin i komišjin lepi ker koji će nam čuvati Baštalište kad mi nismo tamo.

Menjač se zaglavio

Menjač se zaglavio

No, na kraju se i to završilo: Parcela uzorana! Sada čekamo da se zemlja malko prosuši pa da frezujemo i ručno skupljamo korenje iz nje. Tako je to kad hoćemo devičansku zemlju.

Uzorano Baštalište

Uzorano Baštalište

Oranju je prethodilo uništavanje trnja tokom vikenda i skupljanje otpada.

Deo sakupljenog otpada

Deo sakupljenog otpada

I tako polako, naše novo Baštalište počinje da živi. Sutra nam dolazi ekipa RTSa, tačnije Znanje-Imanje da tamo još jednom prozborimo koju o važnosti baštenskih zajednica uopšte i građanskoj inicijativi koju smo pokrenuli. Svi ste dobrodošli oko podneva: Da nas podržite, vidite sve ovo uživo ili tek da se slikate za TV.