“Čudesni vrtovi” u Beogradu

Veliko nam je zadovoljstvo da ugostimo osnivače varaždinskih “Čudesnih vrtova” 30.jula u Beogradu.

Tog dana, inicijatori varaždinskih zajedničkih vrtova, Goran Hanžek i  Igor Ježek preneće svoja iskustva  u okviru otvorenog razgovora u Mikser House-u i to otkud ideja, kako su počeli, ko je i kako podržao pokretanje vrta, gde su danas, dve godine kasnije. Posetioci će imati priliku da postavljaju pitanja i uporede iskustva Baštališta, baštenske zajednice u Slancima i “Čudesnih vrtova”. Za kraj razgovora, planirano je emitovanje kratkog filma promo filma o urbanim vrtovima.

Cudesni_vrtovi_1

Varaždinske “Čudesne vrtove” nagradila je fondacija “Unruhe Privatstiftung” plaketom “SozialMarie” za približavanje inovativne društvene ideje široj javnosti. U konkurenciji 308 prijavljenih projekata iz šest zemalja (Austrija, Mađarska, Češka, Slovačka, Poljska, Hrvatska, Slovenija, Nemačka), varaždinski vrtovi osvojili su treće mesto.

Cudesni_vrtovi_2

“Čudesne vrtove” Varaždina osnovalo je iz udruženja “Gredica” u maju 2012, pokrenuvši time masovno osnivanje vrtova u Hrvatskoj: Danas postoji preko 2.000 vrtova koji broje još i više parcela od čega samo “Gradski vrt” u Zagrebu ima više od 1.000 parcela.

Prezentacija je otvorena za javnost i počinje u 19h.