Fermentacije hrane – prvi put kod nas!

Prva radionica fermentacije hrane kod nas! Rezervišite subotu, 31.mart i naučite kako da produžite sezonu povrća u svom domu, prirodnom fermentacijom.

Jeste li ikad probali fermentiranu hranu? Ako mislite da niste, a probali ste kiseli kupus, onda se varate. U goste nam dolazi Jelena Belgrave pravo iz Britanije i donosi najnoviji trend konzervacije sveže i zdrave hrane koji svaki baštovan/ka mora da zna.

Fermentacija je jedan od najstarijih i osnovnih metoda čuvanja hrane. Ranije, dok naše bake i prabake nisu imale rashladne uređaje, ovo je bio i jedini način za čuvanje hrane. Pokušavajući da sačuvaju hranu preko zime, ljudi su došli do metode koja ne samo da produžava vek svežem voću i povrću, već ga i nutritivno poboljšava. Voće i povrće sadrži prirodne bakterije koje, kada nema vazduha, mogu sprečiti rast drugih mikroba koji izazivaju propadanje i kvarenje hrane. Tokom fermentacije, ove prirodne bakterije pretvaraju ugljene hidrate i šećere iz hrane u kiselinu koja je idealna za konzerviranje hrane. U praksi je to daleko jednostavnije, nego što zvući, što će vam Jelena i pokazati.

Naša radioničarka, Jelena Belgrave je chef makrobiotike i zdravstena savetnica koja je dugogodišnji novinarski posao u čuvenom BBC-u zamenila sa radionicama vegetarijanskog i veganskog kuvanja “Oblutak” koje održava u svom domu u Londonu gde živi sa suprugom i decom. Metode makrobiotickog kuvanja Jelena je učila od renomiranog Sajmona Brauna, a dugo je pisala makrobiotičku kuvarsku kolumnu u našem Sensa magazinu. Jelena obožava tradicionalne metode fermentisanja, deli ih i sakuplja iz celog sveta.

Fokus radionice biće na prirodnoj fermentaciji koja ide dalje od kiseljenja kupusa koje je specifično za naše krajeve u zimskom periodu. Pozabavićemo se koreanskim kimchijem (tasting+making), kvasom od cvekle da nam podrži jetru tokom prolećnog čišćenja i vodenim kefirom. Usput ćemo se osvrnuti na to kako da uključimo fermentisane proizvode tokom toplijih meseci u svoj svakodnevni jelovnik, pripremajući kečap bogat probioticima, voćne soseve, prelive za salate i drugo od svežeg povrća iz naših baštica.

 

Radionica se održava u subotu, 31.marta od 14-16h u InCentru, Cara Lazara 5-7 u Beogradu.

Cena radionice je 2.000 dinara. Broj mesta je ograničen.

Svoje mesto na radionici rezervišete uplatom iznosa u celini na račun Ama Centra u Komercijalnoj banci broj 205-200943-17 sa naznakom “Za radionicu Fermentacija” ili PostNetom na broj telefona 0643013830 na ime Marina Ristić. Molimo vas da imate na umu da je uplata nepovratna u slučaju odustajanja. Po uplati, popunite prijavu na sledećem linku i to najkasnije do petka, 30.marta u 20h.

Iskoristite priliku da naučite, napravite, probate i pitate sve što vas zanima o fermentaciji!