Biljke (ne)prijateljice u organskoj proizvodnji

Pozivamo vas na predavanje o kompatibilnim biljkama u utorak, 03.aprila od 18h.

Ako baštu posmatramo kao zajednicu živih bića koji svojim karakteristikama utiču jedan na drugog, shvatićemo da moramo povesti računa o tome kako ih spajamo i združujemo jer biljka biljku traži!

Ljubitelji biljaka se slažu da su one prilično slične ljudima u smislu da se najbolje osećamo u okruženju s kojim delimo veći broj sličnosti. Vrtlari, poljoprivrednici i osobe koje se bave hortikulturom primetile su ovu zanimljivost i počeli je primenjivati u uzgoju biljaka. Uostalom, logično je da zasadite zajedno biljke koje imaju slične karakteristike i potrebe na jednom mestu. Sadnjom “biljaka prijateljica” u organskoj poljoprivredi podstičemo rast i zdravlje biljaka, ali i povećevamo njihov rod i štitimo ih od bolesti i štetočina.

Naša predavačica je Dragana Đorđević, koja se pre 10 godina preselila iz Beograda u Seča Reku, blizu Kosjerića i tako započela svoje permakulturno domaćinstvo u okviru četvoročlane porodice. Predznanje o baštovansvu nisu imali, ni u teoriji, ni u praksi, ali su zato imali ogromnu želju da imaju sopstveno organsko voće, povrće i začinsko bilje, da bi bili sigurni da je hrana koju jedu – zdrava i sveža! Učeći iz knjiga, ali više isprobavajući u bašti, uspeli su da nađu način kako da žive permakulturu. Dragana je već 5 godina naš WOOFF domaćin i zahvaljujući volonterima, dobija pomoć iz čitavog sveta.

Fokus predavanja biće na biljkama (ne)prijateljicama i njihovom kombinovanju u organskoj poljoprivredi, što je rezultat njihove dugogodišnje prakse. Ali, budući da Dragana živi permakulturu i poseduje znanja i iskustva iz ove oblasti, učesnici će biti u prilici da čuju zašto je permakultura način života, a ne samo poljoprivredni dizajn.

Predavanje će se održati u utorak 03.aprila od 18h u prostoru InCentra, Cara Lazara 5-7.

Cena prisustvovanja predavanju je 500 dinara ukoliko platite na račun Ama Centra u Komercijalnoj banci broj 205-200943-17 sa naznakom “Za radionicu Biljke (ne)prijateljice u organskoj proizvodnji” ili PostNetom na broj telefona 0643013830 na ime Marina Ristić. Ukoliko plaćate na licu mesta, cena je 700 dinara. Za članove Baštališta i WWOOF-a učešće je besplatno.

Prijavljivanje za radionicu je obavezno i to putem linka (klikni ovde), najkasnije do petka, 30.marta do kraja dana. Broj mesta je ograničen. Molimo vas da imate na umu da garantujemo mesto samo onima koji su platili unapred.