Recept na poklon

 

Umesto izveštaja sa radionice fermentacije, poklanjamo vam još jedan recept. Ovog puta za prolećni kimči (kimchi).

Na skorašnjoj radionici prirodne fermentacije, imali smo priliku da se upoznamo sa koreanskim kimčijem. Degustirali smo kimči kupus, dobili na poklon kristale vodenog kefira i napravili kvas od cvekle. Jednom rečju, uživali smo u Jeleninim receptima. Ona je za učesnike radionice i sve nas pripremila i kratak Priručnik za prirodnu fermentaciju sa receptima koje nam je demonstrirala. 

Da podsetimo, fermentacija je jedan od najstarijih i osnovnih metoda čuvanja hrane. Ranije, dok naše bake i prabake nisu imale rashladne uređaje, ovo je bio i jedini način za čuvanje hrane. Pokušavajući da sačuvaju hranu preko zime, ljudi su došli do metode koja ne samo da produžava vek svežem voću i povrću, već ga i nutritivno poboljšava. Voće i povrće sadrži prirodne bakterije koje, kada nema vazduha, mogu sprečiti rast drugih mikroba koji izazivaju propadanje i kvarenje hrane. Tokom fermentacije, ove prirodne bakterije pretvaraju ugljene hidrate i šećere iz hrane u kiselinu koja je idealna za konzerviranje hrane.

Sada se Jelena poigrala sa prolećnim samoniklim biljem. Dodatak samoniklog bilja poput cvetova i listova maslačka kiselom kupusu ili koprive kimčiju, dodatno će obogatiti krajnji fermentisani proizvod vitaminima i mineralima.

Koprive u ovo doba godine ima u izobilju i odličan je dodatak ishrani, bilo da od nje pravite čorbicu, pesto kao dodatak pasti ili je koristite u slasnoj proji sa orašastim plodovima. Kopriva je dobra za čišćenje krvi i pomaže jetri i bubrezima. Berite mlade izdanke na vrhu biljke i ne zaboravite baštenske rukavice!

 

Recept za prolećni kimči

Sastojci:

 • 1 kineski kupus
 • 6 kašika soli
 • šaka puna listova oprane koprive
 • veza mladog luka, iseckana
 • 5cm oljuštenog đumbira, izrendanog
 • 4-5 čena belog luka
 • 1 kruška
 • 1 kašičica srednje ljute mlevene paprike

 

Priprema:

 1. Istopite 6 kašika soli u litri prokuvane i ohlađene vode. Isecite kraj i srce kupusa i ostavite
  sastrane, a ostatak izrežite po svom ukusu (sitno ili na četvrtine) i stavite ga u veliku staklenu posudu sa vodom. Pritisnite odozgo tanjirom i nečim teškim kao što je kamen ili velika tegla puna pirinča i ostavite ga 2-6 sati tako. Bitno je da je sve pod vodom, jer će to pomoći da so izvuče prirodnu gorčinu kineskog kupusa i pripremi za kiseljenje.
 2. Napravite smesu od mladog luka, đumbira, belog luka, kruške i mlevene paprike u blenderu.
 3. Dobro iscedite kupus, umešajte smesu od začina i na kraju dodajte koprivu (nosite plastične rukavice!).
 4. Upakujte kimči u sterilisanu teglu. Dobro pritiskajte povrće, pa će je tečnost prekriti. Na kraju stavite srce od kupusa preko da sabijete povrće pod tečnost.
 5. Fermentišite na kuhinjskom elementu 4-5 dana (dovoljno je i 3 kad je toplo), ne zaboravljajući da dnevno ispustite nakupljene gasove u tegli. Nastavite fermentaciju u frižideru još dve nedelje.

 

Kimči odlično ide uz omlet ili umešan u jaja, u prženom pirinču, uz jela sa pasuljima i sočivima, ali i u sendviču sa sirom! Sa njim možete da napravite ukusne i ljute biskvite sa semenkama (susam, suncokret, golica, mak pomešani sa malo vode, kokosovog ulja i kašikom javorovog sirupa ili meda) ili da ga usitnjenog dodate potažima od povrća.