Razmena semena – Seed exchange

Pozivamo vas na prvu besplatnu razmenu semena u subotu 24.02 u 11h u prostorijama InCentra.

Baštovanke i baštovani, približava nam se proleće, vreme je za sejanje i pravljenje rasada! Ne morate imati veliku baštu da biste gajili svoje povrće, cveće ili neke druge biljke. Na razmeni će biti upravo to, kao i sorte koje su idealne za balkon i saksije.

Seme ima svoj rok trajanja. Šteta je da dugo stoji i propada jer ga imate previše ili nemate dovoljno mesta da sve posejete. A možda baš želite nešto što neko drugi nudi, jer ima viška. Eto razloga za razmenu!

Ulaz je besplatan, a pravila jednostavna. Koliko semena donesete, toliko možete i da odnesete. Ukoliko nemate ništa za razmenu, nije problem. Dajte donaciju od 50 dinara za kesicu semena i uživajte. Za dve kesice, dve donacije, i tako dalje… Prosto k’o pasulj!

Dobrodošle su sve generacije, a prostor je dostupan i za osobe sa invaliditetom. Nadamo se da će nam najmlađi pomoći da oslikamo kesice raznim motivima iz bašte. Jedna prostorija je predviđena za razmenu i nju smo nazvali PERŠUN, pa se ne čudite kad vas tamo uputimo! Druga prostorija je namenjena za kreativne aktivnosti najmlađih ili svih koji se tako osećaju, kao i za razgovor. Nazvali smo je MAKOVO ZRNO (da, da, manji od makovog zrna, razumeli ste…).

Radujemo se lepom druženju, razmeni informacija, novim semenkama koje možda i nemamo prilike da kupimo ili za koje nismo znali da su nam potrebne. Na primer, zašto zeleniš ne bismo obogatili sa još nekim sortama kao što su egipatski spanać, amaranth, shiso, koje sorte paradajza možemo gajiti na terasi…

Da bi sve bilo fer, uspostavili smo pravila koja vas najlepše molimo da poštujete, kako bismo olakšali razmenu:

  •  Molimo vas da ne donosite seme koje je tretirano, kao ni hibridne sorte.
  •  Ako imate više semena jedne sorte, predlažemo da spakujete u više kesica. Tako će više ljudi dobiti. Dakle, savet je da ne bude ni previše ni premalo u jednoj kesici. (Primer: za mahunarke – mimimum 10 zrna, maximum 20 – ako npr. imate 100 za razmenu). Za salatu je seme sitnije, pa ga je potrebno više, ali tu smo i mi da pomognemo.
  • Molimo vas da ne uzimate više kesica iste sorte, dajte šansu i drugima.
  • Obeležite kesice za razmenu – napišite koja je sorta, koliko ima semena i iz koje je godine. Ako želite, možete napisati još neku informaciju za koju mislite da je važna

(Primer: 10 semenki – borač (borago officinalis), 2017. Seje se u proleće, nezahtevna jednogodišnja biljka, poboljšava ukus povrća, naročito paradajza, koristi se u medicini, kao i za jelo – list i cvet, vole ga pčele… Samorasejava se… Uh, ispade knjiga… Biće tema za razgovor uz druženje 🙂

Predlažemo da dođete u 11h, kako bismo sortirali sve što ste doneli i u 11:15 počeli sa razmenom.

Volonterke i volonteri će se potruditi da razmena protekne u lepoj atmosferi. Neki su već poslali semenke kao poklon, a Just Raw će pripremiti i gluten free kolače po promotivnoj ceni. Biće još lepih iznenađenja!

Razmenu osmislile i organizovale: Sunčica i Sandra uz podršku Baštališta.

Vidimo se uskoro, have a green thumb!!!

Jedno seme – jedna biljka!