Pogrickani plodovi iz naše bašte!

Ovog ponedeljka naše povrće i ostala družina prvo su se na automobilima i biciklima truckali iz naše bašte do KC Grada, da bi posle toga vrlo malo vremena proveli u posuđu, jer su truckanje do kraja večeri ubrzo nastavili u vašim stomacima!

Na „Delikatesnom ponedeljku“ koji je održan 19.6.2017. u Kulturnom centru Grad, imali ste priliku da uživate u prvim ovogodišnjim plodovima Baštališta, prve baštenske zajednica u Srbiji po modelu community gardens. Svi prisutni koji su probali naš obrok pomogli su u prikupljanju sredstava za izgradnju paviljona za održavanje radionica u bašti.

Početak večere potvrdio je pravilo „Ko rano rani dve sreće grabi“, jer su Detox zeleniš salata sa semenkama i Penne „Baštalište” sa pestom od blitve i oraha otišli u nepovrat pre nego što je veče došlo do 20:00 h. Poprilično iznenađeni, ali ne i obeshrabreni – mi, urbani baštovani, rešili smo da sačuvamo dužinu reda i ne dozvolimo da se rasparča po okolnim prodavnicama brze hrane koje su zverale prazne po ćoškovima, zbog magnetnog uticaja našeg povrća te večeri na građane Beograda. Napunili smo lonac vodom da se kuva za još jednu neočekivanu rundu koja će početi kada se lonac sa čorbom isprazni. A to se dogodilo pre nego što je sat otkucao 21h.

„Bilo je jedno super iskustvo i mislim da bismo mogli da organizujemo ponovo na jesen, ali sa jednim menijem. Dva menija su bila ambiciozan projekat za nas koji nemamo nikakvo iskustvo u spremanju hrane za onoliki broj ljudi“, rekla je Milica Branković, član „Baštališta“ i kulinarske ekipe.

U međuvremenu, dok se testenina za pastu barila mi smo barili one napunjenih stomaka da napune našu kutijicu donacijama i pomognu da sagradimo paviljon gde ćemo se družiti i organizovati radionice, kako bismo ponovo sastavili iskidane veze u našim društvenim odnosima.

Pored toga čuli smo razne pohvale na račun kuhinje i na račun naše ideje vodilje. „Kao što je ovaj preukusni kolač jednostavno napravljen, od nane i čokolade, a opet u isto vreme veoma jedinstven i ne nešto što bi mi palo na pamet da potražim u prodavnicama ili poslastičarnicama, tako mi se i vaša zamisao čini kao nešto što nam svima nedostaje i što je mnogo jednostavnije i lepše nego što pretpostavljamo“, izdvojio se pozitivan utisak gošće Tanje Drobnjak.

Poslednje zalihe poslužene su u 21:40, da bi nestale za nepunih deset minuta! Prema nezvaničnim podacima uspeli smo da poslužimo oko 180 obroka, prikupimo 23.000 dinara (od prodaje obroka sakupili smo 20.000, a od donacija 3.000) i u nestandardno velikim količinama i malim vremenskim intervalima zatrpamo sudoperu u kuhinji prljavim sudovima!

Ipak, sve ovo ne prikriva činjenicu da nije bilo dovoljno hrane za sve i da neki ljudi nisu imali šansu da probaju obroke. Zla, u ovom slučaju gladna usta, rekla bi da smo izgubili utakmicu, jer nismo uspeli da nahranimo sav narod. Međutim, veče je bilo iznenađujuće u toj meri da vam obećavamo još jedno druženje pre jesenjeg ekvinoksa!

„Važno je da smo ideju zajedničke bašte promovisali u gradu, među ljudima koji žive u gradu – isto kao i mi. Važno je da smo realizovali nešto o čemu smo se dogovarali prošle jeseni. Važno je da ćemo ponovo realizovati ovo dešavanje na jesen“, zaključio je Aleksandar Bobić, šef kulinarske ekipe.

Ukoliko je neko želeo da razmeni kontakt sa nama, a nije uspeo, ovom prilikom pozivamo da nam se obradite kad god, ukoliko želite bilo kakvu saradnju, posetu bašti, prijateljski kontakt.

 

TEKST: Tomislav Jelesijević

FOTO: Katerina Baleva i Sandra Đurić-Milinov