Veliko interesovanje za izgradnju nezavisnih domaćinstava

Ako je sudeći po interesovanju koje je izazvalo predavanje o izgradnji nezavisnih domaćinstava, ima nade za mlade u Srbiji. Ako vas je ikada zanimalo kako u stvarnosti izgleda prelazak iz grada u divlju prirodu, to ste mogli da čujete na predavanju održanom 28.marta. Alek i Mara, poznatiji na netu kao “Zelenacija”, napustili su Beograd 2016. godine. Osim što su kupili imanje u istočnoj Srbiji, sagradili kuću od slame, posadili i voćke i sada se nalaze na pola puta do ostvarenja svog višegodišnjeg sna o nezavisnom domaćinstvu.

Imali smo priliku da čujemo kako je ideja Zelenacije nastala. Kroz razvoj njihovog imanja putovali smo putem autentičnih fotografija: Počevši od toga kako su odabrali lokaciju za imanje, kako je izgledao početak, život u šatoru prvih nekoliko meseci, njihovo istraživanje, neumormno čitanje i edukacija o ekološkoj gradnji, permakulturi i principima održivosti.

  

 

U publici su se mahom našli mladi ljudi koji bi takođe da krenu “off-the-grid” putem, ali i drugi koji žele da se izmeste iz grada, pa su došli da “pokupe” po koji savet.

Tokom dvočasovnog predavanja saznali smo kako se pravi održiva kuća od slamerezervoar za sakupljanje kišnice, kompost toalet, permakulturna bašta i još mnogo toga što vam je potrebno da biste živeli samoodrživo u prirodi.

Zbog velike zainteresovanosti, nismo bili u mogućnosti da primimo sve ljude u sredu, pa smo Aleka i Maru zadržali još jedan dan u Beogradu i ponovili predavanje u nešto intimnijoj atmosferi, što je doprinelo tome da predavanje bude još interaktivnije.

Aleka i Maru smo ispratili uz dogovor da nam se uskoro pridruže u bašti u okviru neke praktične radionice o čemu ćemo vas blagovremeno obavestiti. Termine svih radionica možete pratiti na našoj stranici Događaji.

 

Neki od komentara naših učesnika:

“Baš sam zadovoljna! Svaka čast ovim mladim ljudima, bilo je bolje nego što sam očekivala!”

“Svaka čast na odabranoj temi i predavačima. Kada imate ispred sebe ljude koji to žive, to je pun pogodak.”

“Super predavanje – mnogo korisnih i praktičnih informacija. Nešto mi je pokrenulo u glavi, zbog čega sam i došao.”

Ako vi želite da nam ispričate vašu inspirativnu priču i postanete naš predavač / baštaoničar, prijavite se ovde.

Svake nedelje se družimo na novom događaju, pratite nas i pridružite nam se u našoj misiji “Ohranimo gradove!”.