Uskoro proizvodnja zdravog povrća za prodaju

Baštalište, do sada poznato kao prva baštenska zajednica u Srbiji, od proleća postaje i proizvođač povrća po principima organske poljoprivrede. Rezervišite svoje povrće odmah.

Rešili smo da izađemo u susret svima onima koji nemaju vremena da se na našoj parceli bave uzgojem povrća za sopstvene potrebe, kao i svima onima koji su nam se javljali i pitali da li imamo nešto za prodaju. Tako ćete od proleća umesto na pijacu moći da svratite kod nas u kupovinu zdravog povrća po pristupačnoj ceni. Prihod od prodaje ide za održavanje Baštališta i širenje koncepta baštenskih zajednica širom Srbije.

S tim u vezi, molimo vas da popunite kratku anketu čiji rezultati će nam pomoći da buduću proizvodnju što bolje prilagodimo vašim potrebama za zdravom hranom. Popunjavanjem ankete se ujedno upisujete u listu naših potencijalnih kupaca.

Baštalište će od proleća zaposliti jednu osobu svakodnevno, a više njih će biti povremeno angažovano za proizvodnju povrća.

U toku je montaža prohromskom plastenika na parceli u neposrednoj blizini Baštališta u kojem ćemo proizvoditi rano povrće. Plastenik će biti opremljen „DigiKmet“ sistemom. Radi se o specijalnom uređaju koji obuhvata sistem za daljinsko navodnjavanje i sistem za prikupljanje podataka o vlažnosti, pritisku i temperaturi vazduha, što omogućava precizne prognoze kada će pasti kiša na posmatranom prostoru.

Svaka zasađena biljna kultura pratiće se sa po dva senzora koji su postavljeni na određenu dubinu kod korena zasada. Na osnovu dobiienih rezultata, određuje se vreme, temperatura i količina vode koju je potrebno doliti, a zahvaljujući predikcijama vremenskih uslova primenljivih i izvan plastenika, dodatno se štedi voda.

Sistem koristi solarnu energiju za rad, ima pripojenu bateriju-akumulator, dodatne funkcije za proveru kada bateriju treba dopuniti, kao i GSM kontrolu, tako da bilo gde u svetu mogu da se dobiju aktuelni izveštaji sa polja.

Za ovaj izum, njegov kreator, Nikola Šijan, nagrađen je specijalnim priznanjem za uvodenje savremenih tehnologija u organsku proizvodnju na konkursu NLB banke.

Plastenik smo obezbedili zahvaljujući programu Pokreni se za posao koji realizuje udruženje ENECA. Ovo je inače prva donacija koju je Baštalište dobilo iako smo do sada konkurisali više od 20 puta na konkurse naših ministarstava i raznih domaćih i stranih fondacija.