Naš suživot u bašti

Mi smo urbani farmeri i uživamo u tome!!!

Da prekopavamo, plevimo, sadimo, malčiramo, da uronimo naše ruke u zemlju, da je volimo i da nam za koji mesec Zemlja podari povrća.

Baštalište je jedan od najboljih projekata u Srbiji. U pitanju je prva urbana zajednička bašta po principu kooperative. Plac u Slancima podeljen je na 22 parcele na kojima obični ljudi iz grada provode vreme zajedno i brinu se o svojem parčetu zemlje na organski i održiv način. Hektari zelenih krovova Londona, bašte u Havani, Berlinu, Njujorku i svetskim metropolama funkcionišu po istom principu.

Jedna od vrednosti kojim se rukovodimo u Baštalištu jeste i SUŽIVOT, a danas sam dobio i direktno iskustvo o tome. Jedan stariji gosopdin, naš komšija sa parcele D6 u jednom trenutku je naglas uzviknuo: Da li neko hoće da podeli ručak?

Kako nisam stigao da ručam, bio sam slobodan da se javim i što bi rekla Ana Anastasija Cetkovic, eto samo naručiš i dođe ti (hvala Ana Bučević) i čovek je podelio savršen obrok sa mnom i Vukom. Parče ovčijeg sira, malo rukole, boranija koju je njegova supruga spremila, 4 čeri paradajza (koji je Vuk pojeo kao da je čokolada), 1 parče hleba i čaša slatkog vina iz Karlovaca i desetak minuta predivnog razgovora.

Često bi se snebivao da prihvatim ovako nešto, ali sam ovog puta tako uživao što nas je ovaj dobri čovek nahranio :))

Hvala Borisu na ispomoći i Heli na sjajnom druženju. Svi koji želite smatrajte sebe pozvanima.
Dobrodošli u našu baštu!!!

p.s. Sledeća generacija hipsteraja je rođena!!!

PIŠE: Veroljub Zmijanac, član Baštališta i osnivač sajta trcanje.rs