Na kapiji stare bašte

Pozivamo vas na predavanje “Na kapiji stare bašte” u sredu, 14.marta u 18h.

Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo imati priliku da ugostimo Predraga Radojevića, poznatijeg kao Mare Pannonium Garden. On je kolekcionar semena starog povrća prikpljenog decenijama unazad, baštovan već trideset godina, veliki entuzijast i praktičar koji je na svojoj koži iskusio sve faze baštovanstva.

Nezvanično, za poslednjih tridesetak godina ostali smo nepovratno bez 70 (verovatno i više) starih, originalnih, povrtarskih sorti, a taj se broj svake godine uvećava. Jednoga dana, više ih neće biti. Zato nam je cilj da vas ovim predavanjem upoznamo sa pojmom i značajem stare bašte kao i starog semena.

Teme koje ćemo obuhvatiti tiču se:
  • Svetle i tamne strane rada u staroj bašti, problemi i poteškoće
  • Ilustracja predrasuda, zabluda, neznanja i ostalih faktora zbog kojih je starih bašti sve manje
  • Ilustracija sve manjeg izbora koji imamo u ishrani – koliko stvarno znamo kakav je pravi paradajz

Ovo će biti uvodno predavanje pred praktičnu radionicu, koju ćemo uskoro održati u Baštalištu. Predrag će takođe pričati o svojoj knjizi “Paradajz u boji” koja govori o istoriji, zabludama, predrasudama, istinitim i izmišljenim događajima i ljudima, legendama, nesporazumima i svemu ostalom kroz šta je paradajz prošao u poslednjih 500 godina koliko ga znamo. Ova knjiga može poslužiti kao pomoćno štivo baštovanima početnicima, koja će ih sprovesti kroz putovanje od semenke do ploda, korak po korak.

Ovo je predavanje o bašti. O zabludama i propadanju starih sorti. O paradajzu. O bojama i ukusima detinjstva. O jednoličnoj, neprirodnoj, dosadnoj i bezukusnoj budućnosti. O blagu koje zanemarujemo. Kako Predrag kaže “Ako želite da svojoj bašti vratite karakter, zdravlje, šarm prirode i bogatstsvo raznolikosti, ako želite da izađete iz nametnutih okvira i duhovnog siromaštva trpeze – onda ste na pravom mestu.
Predavanje se održava u sredu 14.marta od 18-20h u prostoru InCentra, Cara Lazara 5-7.

Cena je 500 dinara ukoliko platite  na na račun Ama Centra u Komercijalnoj banci broj 205-200943-17 sa naznakom “Za radionicu” ili PostNetom na broj telefona 0643013830 na ime Marina Ristić. Ukoliko plaćate na licu mesta, cena je 700 dinara. Za članove Baštališta i WWOOF-a učešće je besplatno.

Prijavljivanje za prisustvo predavanju je obavezno i to putem linka (klikni ovde), najkasnije do ponedeljka, 12.03 u podne. Broj mesta je ograničen. Molimo vas da imate na umu da je uplata nepovratna u slučaju odustajanja i da garantujemo mesto samo onima koji su platili unapred.

Vratimo bašti stari sjaj!