I vegan, i slasno

Održana naša prva vegan kuvarska radionica. Jer zdrave i srećne povrćke dolaze na naše radionice.

Radionica “Jelovnik jednog kancelarisjkog vegana” okupila je najrazličitije učesnika: Od svaštojeda do vegentarijanaca u tranziciji. Očekivanja različita, a osmesi i puni stomaci po završetku radionice bili su zajednički.

Milan Prica, naš “kancelarijski vegan” objasnio je polaznicima osnove veganske dijete, skrenuvši pažnju na učestale zablude o veganskoj ishrani. “Zabluda je da se vegani uvek zdravo hrane. Šta više, imamo situaciju da su mnogi vegani nezdravi jer konzumiraju kupovnu i procesovanu hranu.”, rekao je Prica. Učesnicima radionice je otkrio tajnu svog savršenog humusa i kuvanja uopšte – namirnice dobrog kvaliteta. Umesto da kupujete skupi tofu, tempeh i ostalu hranu mnogima nepoznatih imena, dovoljno je proštetati (beogradskim) pijacama i kupiti sveže sezonsko voće i povrće – što boljeg kvaliteta, to bolje, a po mogućstvu i organsko. S vremena na vreme možete sebe počastiti i spirulinom, avokadom ili drugim egzotičnim voćakam i začinima. Važno je da svoju ishranu ne bazirate na njima jer su skupi i ostavljaju ogroman ekološki otisak na životnu sredinu pošto putuju iz daleka.

Prica je učesnicima demonstrirao pripremu, a oni degustirali sledeća jela:

  • potaž od brokolija, šargarepe, paškanata i krompira
  • prokelj sa susamom i belim lukom
  • crveno sočivo uz dodatak prosa pripremljenog sa kurkumom
  • humus od leblebija sa limunovim sokom, tahinijem, maslinovim uljem i belim lukom

 

Prica je još objasnio i jednostavan način pripreme domaćeg hleba koji je umesio veče ranije kako bi učesnici radionice probali.

Izuzetno ste povoljno uticali na svaki aspekt mog psihofizčkog stanja. Atmosfera je bila prijateljska, vreme je proletelo, a dobijene informacije ću upotrebiti momentalno.

Miroslav R.

Radionica je tokom anonimne evaluacije ocenjena sa prosečnom ocenom 5.

Hvala svima na poverenju – kuvamo opet uskoro!