Bogatiji smo za novog kolektivnog člana – učenike OŠ “Branko Pešić” iz Zemuna

Od danas smo u Baštalištu bogatiji za novog kolektivnog člana – učenike OŠ “Branko Pešić” iz Zemuna!

Nemojte se začuditi ako se uskoro iz Baštališta čuje tarabuka i pesma – naši novi članovi su učenici OŠ “Branko Pešić” iz Zemuna koje predvodi nastavnica Suzana Aleksić. Naše nove kolege su veoma muzikalne i mnogo vole da pevaju. To će im svakako pomoći dok čupaju korov sa samo svoje parcele u Baštalištu.

OŠ “Branko Pešić” je specifična po tome da su njeni učenici deca starosti od 10 do 16 godina, a više od 80% učenika su romske nacionalnosti. Dugogodišnja nastavnica ove škole, Suzana, smatra da osim osnovnog obrazovanja, ova deca moraju da dobiju i veštine koje će moći praktično da primene. Kako lično duboko veruje u ekologiju i prirodu, Suzana je okupila grupu đaka koji će od danas pa do kraja sezone u Baštalištu učiti da gaje organsko povrće uz podršku članova Baštališta i kolektiva OŠ “Branko Pešić”. “Mi smo presrećni što ćemo sticati životno znanje van učionice jer je naš duh slobodan, bez stega. Srećni smo i zbog kreativnog i produktivnog druženja sa divnim, iskrenim ljudima.”, rekla je Suzana.

U ime svih članova Baštališta, dobrodošlicu timu OŠ “Branko Pešić” poželeli su Dragan, Kaja, Miki i Katarina.

Drago nam je što smo pružili ruku jednoj marginalizovanoj zajednici, jer, kako reče Dragan, naš član, “Ako opismeniš nekoga ko je bio bez prilike i izgleda, dao si mu pola zanata u ruke, a ako ga naučiš da proizvodi hranu za sebe i svoje bližnje, na ekološkim principima i uz poštovanje načela organske proizvodnje, time si ga osposobio za celi život.”. Još nam je draže što ćemo romsku decu odvući sa ulice, te će prirodni višak energije, umesto u tuču i destrukciju, uložiti u uređivanje svoje parcele i Baštališta i proizvodnju povrća.

Image may contain: 4 people, people smiling, people standing, tree, child, hat, sky, grass, outdoor and nature