Baštalište

Prva baštenska zajednica u Srbiji​

Inicijalna ideja nekoliko prijatelja da uzgajaju zdravo povrće za sebe, a bez ikakvog prethodnog iskustva u poljoprivredi, već posle godinu dana prerasla je u projekat neprofitnog udruženja građana koji danas okuplja 30ak članova svake sezone i mnogobrojne posetioce i volontere.

Baštalište se nalazi u peri-urbanoj zoni Beograda na ulazu u Slаnce (10km od centrа prestonice). Naši članovi gaje isključivo povrće, primenjujući principe organske poljoprivrede i permakulture. Povrće koje proizvedemo je zа sopstvene potrebe, međusobnu razmenu i poklon prijateljima.

U našoj zajedničkoj bašti vlada duh solidarnosti, timskog rada, poštovanja i tolerancije, te svake godine jednu parcelu besplatno ustupamo socijalno ugroženim ili marginalizovanim grupama. Baštalište. Do sada su naši kolektivni članovi bili đaci OŠ “Branko Pešić” iz Zemuna, a od ove godine korisnici usluga „Refugee Aid Serbia“.

Bastaliste-sezona2015 (29)

Baštalište raspolaže sa

  • 21 omeđenom parcelom od po 36 kvadrata
  • Alatnicom sa svim potrebnim alatima za rad članova
  • Bunarom
  • Kanisterima za vodu
  • Zajedničkim prostorima za druženje i edukaciju (paviljon, ognjište itd.)
Bastaliste-maj_2016

Baštalište je otvoreno za saradnju i posete pojedinaca, medija, vrtića, škola i svih ostalih

Baštalište je nastalo i razvija se isključivo zahvaljujući entuzijazmu volontera neprofitnog udruženja građana „Ama – Centar za negu čoveka i prirode“ koje koordinira rad Baštališta, članarinama članova i podršci meštana Slanaca. Do sada smo aplicirali na više od 20 poziva za donacije koje raspisuju razna ministarstva, gradski sekretarijati, domaće fondacije, strane ambasade, ali bez uspeha. Takođe, iako smo do sada u više navrata razgovarali sa čelnicima beogradskih opština i Gradom, naši zahtevi za ustupanje javne parcele na korišćenje kroz uspostavljanje privatno-javnog partnerstva i dalje ostaju bez odgovora.