Baštalište

Baštalište je prva baštenska zajednica u Srbiji po modelu “community gardens” koja zagovara i promoviše gradske baštenske zajednice kao alat za ekološki / ekonomski / socijalni / zdravstveni razvoj lokalnih zajednica i održivih gradova.

Baštalište je zajednica urbanih baštovana koja je 2013. uspostavila zajedničku organsku baštu na samo 10km od centrа Beogrаdа.

Naša bašta se nalazi na ulazu u  Slаnce. Veličina Baštališta je 20ak ari ukupno odnosno 22 pojedinačne parcele od po 40ak kvadrata koje su na raspolaganju našim članovima tokom sezone. Na njima gajimo isključivo organsko povrće, primenjujući principe organske poljoprivrede i permakulture. Povrće koje proizvedemo je zа sopstvene potrebe i poklon prijateljima. U našoj zajedničkoj bašti vlada duh solidarnosti, timskog rada, poštovanja i tolerancije.

U razvoj Baštališta ulažemo svoje vreme i sredstva.

Aktivnosti u Baštalištu podržavaju: Danijela Pavićević, stručna saradnica za organsku proizvodnju, volonteri, WWOOFeri, učenici lokalne osnovne škole “Ivan Milutinović” i meštani Slanaca.


Širi okviri Baštališta podrazumeva podizanje svesti stručne, političke i opšte javnosti o značaju i koristi baštenskih zajednica, kao i njihovu promociju kao alata za ekološki, ekonomski, socijalni i zdravstveni razvoj gradova.

Vizija Baštališta je uspostavljanje sistema gradskih baštenskih zajednica u okviru razvojnih planova lokalnih samouprava po principu “Jedna opština, jedno Baštalište”.

Uvek smo otvoreni za javnost – posete i medije. Radom Baštališta koordinira udruženje građana “Ama – Centar za negu čoveka i prirode“.

U nastavku pogledajte kratak film o Baštalištu: